Fordítás görögről, fordítás görögre

A görög a világ egyik legősibb, máig folyamatosan használatban lévő nyelve, melyet ma mintegy 10 millióan beszélnek Görögországban és 20 millióan szerte a világban. A görög nyelv az indoeurópai nyelvcsalád hellén ágába tartozik, ám nincs közvetlen rokona. Más balkáni nyelvekkel ugyan mutat hasonlóságokat, de ezek nem nyelvrokonságra utalnak, hanem a földrajzi közelség miatt alakultak ki.

Periódusok és dialektusok

A görög nyelv az európai civilizáció kezdeteitől, i.e. 2000 tájékától terjedt el a mai Görögország, a Balkán-félsziget, majd az ókori világ nagy részén. Az időszámításunk előtti évezredekben a görög törzsek benépesítették Ciprust, az Égei-tenger szigetvilágát és Kis-Ázsiát is, majd a gyarmatosítás és Nagy Sándor hódításai nyomán egészen Indiáig hivatalos nyelvként használták a görög nyelvet. Bár az ókor végétől a lingua franca szerepét a latin vette át, a görög műveltség napjainkig megmaradt, emlékeztetve minket az európai kultúra alapjaira. Napjaink újgörögje az Európai Unió egyik hivatalos nyelve, Görögország valamint a Ciprusi Köztársaság államnyelve.

Az ógörög nyelvnek több nyelvjárását is beszélték, és ezek egyesüléséből fejlődött ki csaknem két évezred során a mai újgörög nyelv. Az újgörög mind kiejtésében, mind pedig nyelvtanját tekintve eltér az ógörögtől, és hagyományosan két változatát különböztetjük meg. Az úgynevezett népi görög (dimotikí vagy δημοτική) szerepét a 19. században egy időre átvette a mesterségesen létrehozott katharévusza (καθαρέυουσα), ez utóbbi azonban napjainkra vesztett jelentőségéből. 1976-tól a dimotikí változat az ország hivatalos nyelve.

Hiteles görög fordítás

Hivataloknak, cégeknek, magánszemélyeknek a legkülönbözőbb okokból lehet szüksége cégkivonatok, szerződések, iskolai vagy erkölcsi bizonyítványok, diplomák, orvosi zárójelentések szakszerű hiteles fordítására, fordításhitelesítésére. Keresse fordítóirodánk gyakorlott munkatársait, akik professzionális és villámgyors fordítási szolgáltatással állnak az Ön rendelkezésére!

Amennyiben szakszerű német fordításra van szüksége, kérje ajánlatunkat!