Kivándorol, vagy épp ellenkezőleg, megunta a külhoni tartózkodást és visszaköltözik Magyarországra? Hosszabb külföldi tartózkodást mérlegel, vagy rég távolba szakadt családtagok települnének vissza kis hazánkba? Legyen szó bármelyik esetről is, számos irat honosítására lehet szükség a gördülékeny ügyintézés érdekében.

 

Számtalan élethelyzet elképzelhető, amikor valaki személyes vagy szakmai okból külföldre vagy éppen külföldről Magyarországra költözik. Bárhogy is hozza a sors, a hivatali ügyintézés, illetve a hivatalos papírok fordítása megkerülhetetlen. Mindenképp szükség lesz bizonyos iratok bemutatására. vagy benyújtására egyes hivatalokban, amelyek elengedhetetlenek az adott országba való beilleszkedéshez, az ottani boldoguláshoz.

Ezek közül talán a legfontosabbak az anyakönyvi kivonatok, amelyekkel létezésünket vagy éppen családi állapotunkat igazolhatjuk. Az alapvető dokumentumok sorába illeszkedik még az erkölcsi bizonyítvány, ami szinte már kötelezőnek számít, ha valaki lakó-/munkahelyet vált.

Ugyancsak kiemelten fontos a gépjárművek azonosító dokumentumainak, forgalmi engedélyének, illetve ehhez kapcsolódóan magának a vezetői engedélyeknek a bemutatása, hogy ezeket az adott ország hatóságai maradéktalanul elismerjék. Gépjárművek külföldről történő behozatala esetén kötelező a jármű azonosító iratainak és a kapcsolódó adásvételi szerződés bemutatása.

Munkagépek, különleges járművek kezelésére jogosító dokumentumok honosítása ugyancsak elengedhetetlen, hiszen ezekre pontosan az adott országban történő munkavégzés céljából van szükség.

A beilleszkedés és megélhetés szempontjából nem kevésbé elhanyagolható szempont a különféle támogatások és hozzájárulások igénylésére jogosító dokumentumok igénylése és megfelelő formában történő benyújtása. Ebbe a körbe tartoznak a válási határozatok, orvosi igazolások, leletek, valamint a munkahelyi, iskolai és különféle hatósági igazolások, hogy csak a legfontosabb csoportokat említsük.

Külföldi továbbtanulás vagy ösztöndíjas tanulmányok esetén, illetve külföldi tanulmányokat igazoló iratok Magyarországon történő elismertetése érdekében feltétlenül szükség lesz a végzettséget igazoló bizonyítványok és iskolai eredményeket igazoló okmányok bemutatására.

Bár nem mindig tűnik egyszerűnek az eligazodás a hivatali útvesztőben, némi előkészítő munkával és odafigyeléssel jelentősen megkönnyíthetjük életünket, hiszen előbb vagy utóbb, valamelyik hivatalban vagy intézményben mindenképp szükség lesz ezekre a papírokra. Előrelátásunkért pedig nyugalmat és megfizethetetlen időt kapunk cserébe.

Keressen minket, hogy segíthessünk!

#forditomuvek #honositas