A hébe-hóba szükséges aláírásokon kívül ki ír ma még kézzel? Feltételezhetően kevesen. Ez a cikk is számítógépen íródik. Pedig, ha valamit nem gyakorlunk, akkor az nemcsak, hogy nem fejlődik, hanem egyenesen romlik, feledésbe merül. Különösen igaz ez az írásra/olvasásra és a nyelvek gyakorlására, beleértve mindenki saját anyanyelvét is.

A kínai írásjegyek esetében egyenesen művészi szintre emelkedett azok megformálása. A kalligráfia (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlása (forrás: Wikipédia). Nos, ez az, amivel ma már csak a legritkább esetben találkozunk.

Mindenki számítógépen dolgozik, így az írások is számítógépen születnek, legyen szó akár szépirodalmi vagy tudományos művekről, akár hivatalos dokumentumokról, szerződésekről. Tonnaszám gyártjuk a „papírokat”, anélkül, hogy a minimális, az érthetőséget befolyásoló szinten túlmenően kicsit is törődnénk ezeknek az írásoknak a külső megjelenésével, formavilágával, az íráskép szépségével. Kinek van ideje és türelme órákig szerkesztgetni?

Pedig ez az első hallásra (olvasásra) sokadrendűnek tűnő dolog ugyanúgy befolyásolja véleményünket, így végső soron döntésünket is bizonyos kérdésekben. Valószínűleg mindenki találkozott már szépen, precízen megszerkesztett dokumentumokkal, amelyek a szemnek is kedvesek voltak, és nem csupán az olvasást és értelmezést könnyítették meg ezáltal, de esztétikailag is kielégítették igényeinket. Sajnos valószínűleg már az ellenkezőjét is sikerült megtapasztalni, amikor az írásmű megalkotója szemmel láthatóan küzdött a technikával vagy vajmi keveset törődött a szépséggel.

Bár sokszor nincs idő, sokszor hiányzik a türelem és talán még több alkalommal a hozzáértés is, de a számítógépen született szövegeknek is igenis van külső megjelenésük és szépségük, hát törekedjünk arra, hogy sikerüljön a maximumot kihozni ebből. Ne érjük be az elnagyolt hányavetiséggel, válasszuk meg az írásképet, használjuk a technikai adta lehetőségeket és gondozzuk az írásművet, elménk és kezünk alkotását.

Valamit rosszul elkészíteni nagyjából ugyanannyi idő és energia, mintha ugyanezt a munkát jól végeznénk, a végeredményt tekintve viszont egy szépen összeállított, esztétikusan megszerkesztett írásművel nem csupán önmagunk lehetünk elégedettek, de feltehetőleg sokkal szélesebb körnek okozunk (esztétikai) örömet.

Keresse fel fordítóirodánkat, hogy segíthessünk!

#forditomuvek